Nerezové nádobí – výhody, nevýhody a jaké vybrat?

Nerezové nádobí, kdo by ho neznal? Přesto je však dobré si uvědomit, že i v oblasti nerezového nádobí existuje určité dělení materiálu, a rozhodně neplatí, že nerezové nádobí je vždy a všude stejné. V kvalitním nerezovém nádobí nejenom připravíte chutný pokrm, ale také snížíte spotřebu energie.

Kvalita nerezového nádobí na prvním místě

nerezové nadobíV 90. letech minulého století se na našem trhu prodávalo nádobí opravdu vysoké kvality. Za celou sadu jste tehdy sice zaplatili tisíce korun, ale v praxi jste byli maximálně spokojeni. V současnosti však přichází trend spíše levných napodobenin a s ním také razantní snížení kvality.

Nerezové nádobí je charakteristické zejména tloušťkou nerezu a složením dna, které musí být sendvičového složení a správného zastoupení vodivých prvků (hliník, křemík, hořčík). Kvalita se odráží také na ceně, kdy větší kvalitní hrnec pořídíte v cenové relaci okolo 1500 Kč.

Díky unikátnímu složení nerezového nádobí dochází k tomu, že se teplo rychle rozprostře po celé ploše a drží se i po vypnutí zdroje. Díky tomu je pokrm teplý po mnohem delší dobu a vy šetříte nejen čas, ale především peníze.

Jak vybrat nerezové nádobí?

I když to možná zní zvláštně, není nerez jako nerez. Na našem trhu najdete nepřeberné množství výrobků, které se sice doslova honosí tímto označením, ale v praxi mají velmi nízkou kvalitu. Výrobce je povinen své produkty označit tak zvanou značkou kvality, na které je číselně vyjádřena právě kvalita nerezu. Čím vyšší číslo značka udává, tím lepší (např. 18/10). Naopak pánev s hodnotou 8/0 není vhodná snad ani na míchaná vajíčka.

Dalším parametrem kvality je hmotnost. Kvalitní nerezové nádobí je obvykle těžší, což nejlépe porovnáte s rozměrově i typově stejnými produkty od různých výrobců.

Nekvalitní tenkostěnná nerez je tenká a tudíž i náchylná na deformace. Při sebemenším nárazu se může hrnec zdeformovat a ten pak nesedí správně na plotně. U zdeformovaných pánví je rozdíl ještě markantnější. Vše, na čem smažíte, stéká do stran nebo naopak zůstává uprostřed, takže se jídlo pěkně „vymáchá“ nebo připálí.tenkostěnné nerezové nádobí

Jaké jsou výhody kvalitního nerezového nádobí?

Mezi hlavní přednosti nerezového nádobí patří:

  • Snadná údržba – Nerezové nádobí můžete čistit v ruce pomocí běžných přípravků, ale také v myčce. Je vysoce odolné před nárazy a poradí si i při vysokých výkyvech teplot.
  • Vysoká odolnost – Nerezové nádobí je vyráběno z ušlechtilé oceli, díky čemuž je vysoce odolné a zvládne i náročnější zacházení. Sůl však může ocelový povrch poškodit, a proto ji přidávejte až do vroucí vody k pokrmu, nikoli hned na začátku vaření.
  • Univerzální použití – Skvěle se hodí na přípravu náročnějších jídel, která se musí dostatečně dlouho připravovat. Nerezové nádobí můžete používat na všech typech varných desek, i na indukci. Navíc díky moderním trendům se dnes nerezové nádobí vyrábí v nejrůznějších barvách a designech, takže ho nemusíte vyndávat jen při vaření, ale můžete ho nechat venku (samozřejmě čisté :)), jako stylový doplněk vaší kuchyně. Při vaření vás nic nebude omezovat. K přípravě jídla můžete využít všech nástrojů a kuchyňských pomocníků – vařečky, naběračky, kovové vidličky apod. Ovšem pozor! Nerezové nádobí se nedoporučuje využívat při přípravě jídla v troubě (na nerezu se vytvářejí fleky).

Na co si dát pozor?

U nerezového nádobí se zaměřte zejména na úchyty. Plastové úchyty totiž nejsou vhodné pro vaření na plynových sporácích a pro ohřívání jídla v troubě. Úchytky by neměly být tenké, naopak by měly vydržet i náročnější zacházení.

Některé úchytky jsou velmi dobrým vodičem tepla, kvůli čemuž vám může hrozit nebezpečí popálení.

Obecně platí, že potraviny byste neměli uchovávat v nerezovém nádobí delší dobu, aby nechytly určitou „kovovou“ pachuť (zdravotně nezávadné).

české nerezové nádobíČeské nerezové nádobí nejvyšší kvality

U tuzemských prodejců najdete nejčastěji nerezové nádobí značky TESCOMA nebo produkty české značky ORION. Existují však i další ověřené značky, jako například Kolimax s velmi bohatou nabídkou produktů, nebo Lamart – pojmenovaná podle francouzského šéfkuchaře Pierra Lamarta.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *